17 Jun

The Skyscape Rooftop House / WARchitect

first_imgArchDaily ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/923473/the-skyscape-rooftop-house-warchitect Clipboard “COPY” ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/923473/the-skyscape-rooftop-house-warchitect Clipboard CopyHouses•Khet Chatuchak, Thailand The Skyscape Rooftop House / WARchitectSave this projectSaveThe Skyscape Rooftop House / WARchitect Projects Manufacturers: AGC, Maenum group, TOA, TrusolClient:Hachi brandArchitects In Charge:Thawin Harnboonseth, Photsawat AparimanCity:Khet ChatuchakCountry:ThailandMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Rungkit CharoenwatRecommended ProductsWoodBlumer LehmannFree Form Structures for Wood ProjectsWindowsLibartVertical Retracting Doors & WindowsWoodHESS TIMBERTimber – GLT HybridDoorsSaliceSliding Door System – Slider S20Text description provided by the architects. The project’s owner runs a 5-story apartment. In the past, the rooftop was only used to keep water tanks, leaving a lot of empty space. The owner, therefore, wished to build a small house there for his own use. The rooftop location is an interestingly unique context that sets this project apart from other housing designs.Save this picture!© Rungkit CharoenwatSave this picture!Floor planSave this picture!© Rungkit CharoenwatInstead of a normal ground, this house has a concrete courtyard. Trees are replaced with vertical lines of tall buildings in the Lat Phrao district. The 0.00 ground level is elevated to the level of over 15.00 meters. In addition, this house would have only the front façade and could not be seen from the side and the back. To avoid creating a stark contrast between this house and the apartment below, our team designed this house so that no one could see it from public roads.Save this picture!© Rungkit CharoenwatOur idea was not to make this house feel like a building, but to free it from form. We wanted it to be just a borderless box that emerges out of nowhere in the sky, as if the thickness of the wall and roof were non-existent, but still able to make holes in the ceiling to install curtains, air conditioners, and embed lights.Save this picture!© Rungkit CharoenwatSave this picture!DiagramsSave this picture!© Rungkit CharoenwatOur intention was to give an illusion to onlookers that the entire ceiling was in the same straight line even though we featured a drop ceiling and a slope that was intentionally used to make the wall and ceiling look thin. These techniques may not be new in architecture. However, with this rooftop house, it is more special since a short distance between the main structure and the exterior helps disguise the techniques we used.Save this picture!© Rungkit CharoenwatConcerning the function, the owner wanted the house to be simple for his private use as he did not frequently receive guests. Taking this into account, we thought that it would be interesting to make this house look more “naked” than usual. The boundary between each room is linked by a courtyard. The functional area is divided according to the grid of the apartment’s pillars underneath, resulting in a six-grid layout. Save this picture!© Rungkit CharoenwatThe front section consists of three grids which are used as 1. a dining area 2. a living room and 3. a bedroom where the owner can see a panoramic view through a large sliding glass door, which when slid close, the door frame will be precisely behind a small pillar, giving an impression that this building does not have a pillar. The back section consists of the remaining three grids which are used as 4. bathrooms 5. a courtyard that can be seen from anywhere in the house and 6. a kitchen.Since the owner already had a large number of Balau wood planks, we used them as the covering material. Even some planks have defects such as cracks, gnarls, marks from saws, and uneven colors, we see them as a natural charm of real wood, so we did not need to discard any of them. When the construction was finished, the final result is a “space” completed with the warm color of wood and the cool tone of the sky, just exactly as we wanted it to be.Save this picture!© Rungkit CharoenwatProject gallerySee allShow lessMariana Pestana Curates the 5th Istanbul Design BiennialArchitecture NewsAdam Nathaniel Furman to Create “Paddington Pyramid” for 2019 London Design FestivalArchitecture News Share “COPY” Area:  150 m² Year Completion year of this architecture project Architects: WARchitect Area Area of this architecture projectcenter_img 2019 Photographs Save this picture!© Rungkit Charoenwat+ 33Curated by Paula Pintos Share Houses Photographs:  Rungkit Charoenwat Manufacturers Brands with products used in this architecture project Year:  The Skyscape Rooftop House / WARchitect Thailand CopyAbout this officeWARchitectOfficeFollow#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesKhet ChatuchakThailandPublished on August 23, 2019Cite: “The Skyscape Rooftop House / WARchitect” 23 Aug 2019. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogPanels / Prefabricated AssembliesTechnowoodSiding Façade SystemWindowsMitrexSolar WindowMetal PanelsAurubisPatinated Copper: Nordic Green/Blue/Turquoise/SpecialMetal PanelsDri-DesignMetal Panels – CopperIn architectureSikaBuilding Envelope SystemsExterior DeckingLunawoodThermowood DeckingMembranesEffisusFaçade Protection – Breather+Metal PanelsPure + FreeFormCustom Metal Cladding – Legacy Fund 1 BuildingWood Boards / HPL PanelsInvestwoodWood Fiber Partition Walls – ValchromatDoorsLinvisibileLinvisibile FILO 10 Vertical Pivot Door | BrezzaSkylightsFAKROEnergy-efficient roof window FTT ThermoToilets / BidetsBritexToilets – Accessible Centurion PanMore products »Save世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my streamlast_img read more