17 Jun

Black Cube House / KameleonLab

first_imgShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/482481/black-cube-house-kameleonlab Clipboard Architects: KameleonLab Area Area of this architecture project CopyAbout this officeKameleonLabOfficeFollowProductsSteelConcrete#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesRefurbishmentRenovationWroclawHousesRefurbishmentRenovationPolandPublished on March 05, 2014Cite: “Black Cube House / KameleonLab” 05 Mar 2014. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Read commentsBrowse the CatalogMetal PanelsAurubisCopper Alloy: Nordic BrassCompositesMitrexPhotovoltaic Solar Cladding – BIPV CladdingPanels / Prefabricated AssembliesTechnowoodPanel Façade SystemArmchairsUniForArmchair – ParigiLouvers / ShuttersBruagShading Screens – Perforated Facade PanelsAluminium CompositesSculptformAluminium Façade BladesCultural / PatrimonialIsland Exterior FabricatorsSeptember 11th Memorial Museum Envelope SystemWire MeshJakobWebnet in a Gymnasium in GurmelsDoorsLinvisibileLinvisibile Pocket Door | MareaPaintKEIMMineral Paint for Concrete – KEIM Concretal®-WLouversReynaers AluminiumSolar ShadingHandlesFormaniFitting Collection – ARCMore products »Read commentsSave世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream 2012 Black Cube House / KameleonLab Black Cube House / KameleonLabSave this projectSaveBlack Cube House / KameleonLab Projects Photographs Area:  235 m² Area:  235 m² Year Completion year of this architecture project ArchDaily Year:  “COPY” CopyHouses, Renovation•Wroclaw, Poland Poland “COPY” 2012 Houses ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/482481/black-cube-house-kameleonlab Clipboard photographs:  Tomasz ZakrzewskiPhotographs:  Tomasz Zakrzewski Save this picture!© Tomasz Zakrzewski The project demonstrates a total makeover of a typical polish family house from 70s of XX century. Clients have bought a site with existing 2 storey small building and their main objective was to make this house almost twice as big, whilst incorporating the old structure of a building and to completely change the elevations Save this picture!© Tomasz Zakrzewski At the end of a “face lift” old white cube became a “black cube”. Existing house was extended in two directions, towards garden and west site boundary, achieving extra space for a living room on the ground floor and new parents bed room with wardrobe on 1st floor. Save this picture!© Tomasz Zakrzewski The site is located in urbanized city zone in residential area of high density, where achieving privacy, so important for clients, was main project issue. Following client wish to minimize possible views into the house form outside, front and side elevations have just a minimum number of openings which was compensated by few skylights and 5 meter height channel glass wall lightning up stairs and hallway. Save this picture!© Tomasz Zakrzewski House layout was reorganized to separate diferent zones in very regular mode. Open plan on the ground floor is dedicated for whole family and their friends, whereas top floor is strictly private with parents rooms on one side of a house and kids in the other. One of very important aspects of this project was to create smooth transition between house and landscaped area. From the garden side steel frame has been designed surrounding terrace and supporting projected “bedroom box”. This has created another space- somehow enclosed but already in the garden. Steel frame will serve as a construction for timber louvers or textile membranes to maximize privacy and create shade in summer months. Save this picture!© Tomasz Zakrzewski This “in between” zone will serve as a living room extension, where sliding glass facade make it possible to connect with outer space almost seamlessly. During summertime and spring this will be ideal for BBQ, garden party’s and will serve as kids playground. Save this picture! In the prospective terrace area there grew a tree which was intended to remain on the spot. Unfortunately, the tree was damaged during construction works and therefore it had to be cut out. The house owners decided to plant a new tree on that spot once the construction of the house is completed. Save this picture!© Tomasz Zakrzewski After carefully searching for adequate elevation treatment architectshave decided to clad this house with timber painted black,thanks to thisachieving very strong, almost “graphic” effect and same time using environment friendly materials. To highlight ’empty parts’ of the structure (where solid mass is subtracted)- entrance zone and terrace zone, colored and white render was used instead of timber.Save this picture!Project gallerySee allShow lessThink Space Launches Latest Competition: Environment / SubtractionArchitecture NewsCenter for New Technologies / Francisco MangadoSelected Projects Share Save this picture!© Tomasz Zakrzewski+ 22 Share Year: last_img read more